Jak dbać o jelita – co jeść, a na co uważać?

Jelito cienkie i jelito grube stanowią bardzo ważne elementy układu pokarmowego, którego rolą jest dostarczenie do organizmu składników niezbędnych do utrzymania procesów życiowych. Jak jednak zadbać o zdrowe jelita poprzez codzienną dietę? Podpowiadamy, co warto uwzględnić w jadłospisie, by wesprzeć zarówno jelita, jak i cały układ pokarmowy.

Jakie funkcje pełnią jelita w układzie pokarmowym?

W skład układu pokarmowego wchodzą następujące narządy:

  • jama ustna,
  • gardło,
  • przełyk,
  • żołądek,
  • jelito cienkie,
  • jelito grube,
  • odbyt,
  • gruczoły pokarmowe: ślinianki, wątroba i trzustka.

Jakie jednak funkcje w układzie pokarmowym pełnią jelita? W jelicie cienkim, pod wpływem działania znajdujących się w nim enzymów trawiennych, dochodzi do rozkładu makroskładników na mniejsze części. Są one wchłaniane do krwi, wraz z którą są następnie transportowane do każdej komórki w organizmie. W jelicie grubym natomiast wchłaniane są woda oraz sole mineralne z resztek pokarmowych. Narząd ten pozwala też na usuwanie niestrawionej treści na zewnątrz.

Przeczytaj także: Jak obniżyć cholesterol? Domowe sposoby

W jelitach występują również drobnoustroje, które żyjąc w symbiozie z organizmem ludzkim, tworzą mikrobiom jelitowy. Są to tak zwane dobre bakterie zasiedlające tę część układu pokarmowego, które mają korzystny wpływ nie tylko na zdrowie jelit, ale też odporność całego organizmu i masę ciała. Mikroflora jelitowa może różnić się w zależności od wieku, diety, stylu życia czy przyjmowanych leków, natomiast wszelkie zaburzenia występujące w jej obrębie mogą powodować dolegliwości lub schorzenia ze strony układu pokarmowego.

Dieta dla zdrowia jelit – podstawowe zasady

By mieć zdrowe jelita, w pierwszej kolejności warto zapamiętać kilka kluczowych zasad dotyczących odżywiania się:

  • do codziennej diety należy włączyć przede wszystkim warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste, a ponadto produkty fermentowane, w tym przetwory mleczne i kiszonki;
  • zaleca się, by jeść 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach co około 3-4 godziny;
  • podczas przygotowywania potraw należy ograniczyć smażenie na tłuszczu, a zamiast tego wybierać gotowanie w wodzie, na parze lub pieczenie w folii;
  • dla zdrowia jelit niezwykle istotne jest też nawodnienie – najlepiej sięgać po wodę źródlaną lub po prostu wodę (mineralna może wywoływać choroby np. kamicę nerkową), dobrze sprawdzi się także zielona herbata, która jest źródłem polifenoli.

Dieta na zdrowe jelita – co można jeść, a czego unikać?

Przy komponowaniu diety zdrowej dla jelit, nie powinno w niej zabraknąć takich produktów, jak:

  • świeże owoce i warzywa,
  • produkty zbożowe i pełnoziarniste,
  • chude mięsa i ryby,
  • niskotłuszczowe produkty mleczne,
  • oleje roślinne, w tym oliwa z oliwek,
  • orzechy, pestki, nasiona,
  • przyprawy ziołowe.

Co jednak bardzo ważne, istnieje także grupa produktów przeciwwskazanych, z których spożywania najlepiej zrezygnować lub co najmniej je ograniczyć. Są to:

  • żywność o wysokim stopniu przetworzenia,
  • dania typu fast food,
  • gotowe słodycze i wyroby cukiernicze,
  • słodkie i słone przekąski,
  • tłuste mięsa i podroby,
  • tłusty nabiał,
  • smażone potrawy,
  • rośliny strączkowe w nadmiernych ilościach,
  • słodkie napoje gazowane,
  • ostre przyprawy.

Ważne elementy diety zdrowej dla jelit

Wspomagając pracę jelit, wspieramy funkcjonowanie zarówno układu pokarmowego, jak i odpornościowego. Zbilansowana dieta jelitowa powinna zawierać między innymi produkty bogate w probiotyki, prebiotyki i polifenole.

Probiotyki – bakterie kwasu mlekowego

Probiotyki, inaczej bakterie probiotyczne lub bakterie kwasu mlekowego, stanowią jeden z istotniejszych składników diety na zdrowe jelita. Probiotyki to żywe kultury bakterii oraz drożdży, które utrzymują równowagę fizjologiczną w przewodzie pokarmowym, hamują rozwój patogenów w jelitach oraz ich wchłaniania przez błonę śluzową do organizmu. Probiotyki wspomagające działanie jelit można znaleźć w takich produktach spożywczych, jak:

  • fermentowane produkty mleczne (jogurt naturalny, kefir, kwaśne mleko, maślanka),
  • kiszonki (kapusta kiszona, ogórki kiszone, zakwas z buraków),
  • kwas chlebowy,
  • kimchi (koreańska kiszonka z kapusty pekińskiej),
  • niepasteryzowane sery,
  • roślinne zamienniki fermentowanego nabiału (napoje sojowe, kefir sojowy, jogurt kokosowy).

Prebiotyki

W diecie dla zdrowych jelit należy uwzględnić także prebiotyki. W odróżnieniu od probiotyków, prebiotyki nie są żywymi drobnoustrojami, gdyż zawierają jedynie niestrawione substancje stymulujące. Prebiotyki pobudzają wzrost bakterii w jelicie grubym, stanowiąc pożywkę dla probiotyków. Do prebiotyków zalicza się między innymi skrobię, która jest składnikiem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy pobudza i przyspiesza perystaltykę jelit, reguluje rytm wypróżnień oraz przyczynia się do rozrostu populacji bakterii jelitowych. Jak najłatwiej wzbogacić dietę o błonnik? Jego źródłem są na przykład:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jęczmienna, otręby, płatki owsiane, płatki orkiszowe),
  • warzywa i owoce,
  • orzechy.

Prebiotyki do organizmu można również dostarczyć włączając do jadłospisu cebulę, czosnek, banany, cykorię, por czy szparagi.

Polifenole

Korzystnie na zdrowie jelit wpływają także polifenole, czyli naturalne związki występujące w roślinach. Polifenole mają właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne), a ich regularne spożywanie wspiera rozwój dobrych bakterii jelitowych i ogranicza ilość chorobotwórczych drobnoustrojów. Polifenole można znaleźć między innymi w:

  • owocach i warzywach, zwłaszcza jagodach i winogronach,
  • orzechach i nasionach,
  • kakao,
  • zielona herbata,
  • czerwone wino.