Diety dla zdrowia

Diety opracowano na podstawie:

  • „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach” pod red. prof dr hab. med. J. Dzieniszewski, dr. med. Lucjan Szponar, prof. dr hab. med. Bruno Szczygieł, prof. dr hab. med. J. Socha. IŻŻ, 2001
  • „Praktyczny podręcznik DIETETYKI” red. naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. IŻŻ, 2010
  • „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” red. naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. IŻŻ, 2011 
  • „Dietoterapia” – Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2015
  • „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” – Helena Ciborowska, Anna Rudnicka. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2016 
  • https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12357702/katalog/12862259#12862259

Instytut Żywności i Żywienia wychodząc naprzeciw aktualnym problemom zdrowotnym oraz coraz większemu zainteresowaniu prawidłowym odżywaniem, utworzył Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pod adresem: https://ncez.pl/.

Na powyższej stronie można znaleźć aktualną piramidę prawidłowego żywienia, porady, ciekawe artykuły, zalecenia dietetyczne w jednostkach chorobowych oraz przepisy, jak również skorzystać z darmowej konsultacji z dietetykiem on-line.

Plany żywieniowe NFZ

Zachęcamy również do sprawdzenia spersonalizowanych planów żywieniowych, które pomogą Ci utrzymać zdrowy tryb życia. Plany żywieniowe są uzupełnieniem leczenia szpitalnego, pomogą dostosować posiłki do Twoich indywidualnych potrzeb. Usługa jest bezpłatna i realizowana przez NFZ.

https://diety.nfz.gov.pl/