Diety opracowano na podstawie:
- „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach” pod red. prof dr hab. med. J. Dzieniszewski, dr. med. Lucjan Szponar, prof. dr hab. med. Bruno Szczygieł, prof. dr hab. med. J. Socha. IŻŻ, 2001
- „Praktyczny podręcznik DIETETYKI” red. naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. IŻŻ, 2010
- „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” red. naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. IŻŻ, 2011
- „Dietoterapia” – Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2015
- „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” – Helena Ciborowska, Anna Rudnicka. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2016
- https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12357702/katalog/12862259#12862259
Instytut Żywności i Żywienia wychodząc naprzeciw aktualnym problemom zdrowotnym oraz coraz większemu zainteresowaniu prawidłowym odżywaniem, utworzył Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pod adresem: https://ncez.pl/.
Na powyższej stronie można znaleźć aktualną piramidę prawidłowego żywienia, porady, ciekawe artykuły, zalecenia dietetyczne w jednostkach chorobowych oraz przepisy, jak również skorzystać z darmowej konsultacji z dietetykiem on-line.
- DIETA BEZGLUTENOWA
- DIETA ELIMINACYJNA ALERGICZNA
- DIETA ŁATWOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO
- DIETA ŁATWOSTRAWNA
- DIETA PAPKOWATA
- DIETA UBOGOENERGETYCZNA
- DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW
- DIETA BOGATORESZTKOWA
- DIETA ŁATWOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU (TZW. DIETA WĄTROBOWA)
- DIETA O KONTROLOWANEJ ZAWARTOŚCI KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
- DIETA PODSTAWOWA
- DIETA WYSOKOBIAŁKOWA
Plany żywieniowe NFZ
Zachęcamy również do sprawdzenia spersonalizowanych planów żywieniowych, które pomogą Ci utrzymać zdrowy tryb życia. Plany żywieniowe są uzupełnieniem leczenia szpitalnego, pomogą dostosować posiłki do Twoich indywidualnych potrzeb. Usługa jest bezpłatna i realizowana przez NFZ.