Co jeść na przeziębienie, a czego unikać? Dieta podczas infekcji

Zdrowa, zbilansowana dieta to sprawdzony sposób na budowanie i wzmocnienie odporności. Warto jednak wiedzieć, że na to, co znajduje się na naszych talerzach, należy zwracać uwagę także w trakcie infekcji. Jak możesz dietą wspomóc leczenie przeziębienia lub grypy? Tego dowiesz się z naszego poradnika!

Dieta przy przeziębieniu – dlaczego to takie ważne?

Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych zachorowań. Zwiększona podatność na infekcje wirusowe jest w znacznym stopniu wynikiem zmieniającej się aury, choć niższe temperatury i coraz krótsze dni nie pozostają bez wpływu również na nasze samopoczucie. To wszystko sprawia, że łatwiej dopadają nas różnego rodzaju infekcje, a osłabiony organizm nie jest w stanie skutecznie walczyć z wirusami. Jednak właściwie skomponowana, zdrowa dieta to naturalny sposób na to, by wesprzeć funkcjonowanie układu immunologicznego w trakcie przeziębienia lub grypy.

Ile kalorii potrzebuje organizm w czasie grypy i przeziębienia?

Obniżenie apetytu jest jednym z typowych objawów przeziębienia lub grypy – ale możesz odpowiednią dietą wspomóc leczenie i skrócić czas trwania infekcji wirusowej, wspierając organizm w zwalczaniu drobnoustrojów. Co ważne, należy zwrócić uwagę nie tylko na zawartość jadłospisu, ale też liczbę dostarczanych do organizmu kalorii. Zmagający się z patogenami układ odpornościowy potrzebuje więcej zarówno składników odżywczych, jak i energii.

Zapotrzebowanie kaloryczne organizmu wzrasta zwłaszcza w czasie gorączki. Przyjmuje się, że przy wzroście temperatury o każdy jeden stopień powyżej normy należy dostarczyć 13% więcej kalorii. Niewłaściwie zbilansowana i skomponowana dieta czy niska jakość posiłków mogą wydłużać czas leczenia i przyczyniać się do nasilenia symptomów towarzyszących infekcji.

Co jeść przy przeziębieniu i grypie? Niezbędne składniki i polecane produkty

Najlepsza dieta na przeziębienie i grypę obfituje w dużą ilość witamin oraz składników mineralnych, dzięki czemu wzmacnia układ immunologiczny. Posiłki powinny być bogate przede wszystkim w witaminę C, witaminę D oraz witaminy z grupy B, a ponadto selen, cynk i kwasy omega-3. W jakich produktach możesz znaleźć wszystkie te składniki?

Najważniejsze witaminy w diecie na przeziębienie

Chcąc dietą wspomóc leczenie przeziębienia i grypy, uwzględnij w niej przede wszystkim owoce i warzywa. Warto sięgać zwłaszcza po świeże produkty, które zawierają najwięcej cennych składników. Witamina C znajduje się w takich warzywach, jak natka pietruszki, czerwona i zielona papryka, brukselka, jarmuż, kalarepa i brokuł. Natomiast owoce bogate w witaminę C to czarna porzeczka, truskawki, cytrusy (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty), owoce dzikiej róży, papaja czy maliny. Poza sezonem możesz wykorzystać owoce mrożone lub naturalne soki bez dodatku cukru.

Z kolei witamina D znajduje się w tłustych rybach, jajkach czy maśle. Co warto dodać, gotowane lub pieczone ryby oraz jajka gotowane na miękko zawierają pełnowartościowe białko, które jest wykorzystywane przez organizm do budowy oraz naprawy tkanek i może łagodzić objawy infekcji. Do diety dobrze włączyć także beta-karoteny – organizm wytwarza z nich witaminę A, która wspiera procesy odpornościowe. Produkty bogate w beta-karoteny to marchew, szpinak, czerwona papryka, sałata, brzoskwinie i pomarańcze.

Minerały wzmacniające odporność w walce z infekcją

Zmagając się z przeziębieniem, do komponowania posiłków wykorzystaj też produkty zawierające selen i cynk. Selen to pierwiastek, który wspomaga pracę układu odpornościowego – znajdziesz go w orzechach brazylijskich, krewetkach, indyku, jagnięcinie i jajach. Źródłem cynku, który wykazuje właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, są wątróbka cielęca lub wieprzowa, sardynki, małże, ostrygi i tłusty ser, a ponadto rośliny strączkowe, migdały, płatki owsiane czy ciemne pieczywo. Możesz go też znaleźć w gorzkiej czekoladzie.

Kwasy omega-3 dla wzmocnienia organizmu przy przeziębieniu

Oprócz witamin przeziębienie pomogą Ci zwalczyć również inne związki. Są to na przykład kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ odpornościowy. Zawierają je przede wszystkim tłuste ryby morskie, w tym makrela, łosoś i sardynki, a ponadto owoce morza, orzechy włoskie, siemię lniane czy nasiona chia.

Naturalne antybiotyki i probiotyki w czasie choroby

Chcąc zwalczyć przeziębienie, sięgaj także po cebulę i czosnek. Warzywa te to prawdziwy naturalny antybiotyk – mają działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Możesz je jeść na surowo jako dodatek do past warzywnych, sałatek i surówek albo wykorzystać do zrobienia prozdrowotnego napoju. Z kolei probiotyki to mikroorganizmy, wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego i stymulujące komórki układu immunologicznego do walki z infekcją. Bogate w probiotyki są zwłaszcza mleczne produkty fermentowane, takie jak kefir i jogurt naturalny, zakwasy oraz kiszonki z buraków, kapusty czy ogórków. Probiotyki pomagają również zadbać o zdrowie układu pokarmowego.

Nawodnienie organizmu przy przeziębieniu

W czasie choroby należy też pamiętać, że organizm musi być odpowiednio nawodniony – gorączka powoduje nadmierne pocenie się, co prowadzi do zwiększonej utraty płynów. Przy grypie i przeziębieniu najlepiej sprawdza się naturalna woda źródlana o temperaturze pokojowej. Śmiało sięgaj też po świeżo wyciskane soki oraz napary owocowe i ziołowe z rumianku, lipy, czarnego bzu czy malin.

Czego nie jeść w czasie przeziębienia? Sprawdź, czego unikać

Jeśli dopadło Cię przeziębienie lub grypa, warto wiedzieć nie tylko, co jeść, ale też czego powinno się unikać. Podczas choroby zrezygnuj przede wszystkim z:

  • ostrych przypraw – podrażniają nadwyrężone drogi oddechowe i podnoszą ciepłotę ciała. Możesz je zastąpić świeżymi ziołami, które są jednocześnie bogate w antyoksydanty;
  • produktów mlecznych – nie są zalecane w czasie infekcji wirusowej przebiegającej z gorączką;
  • słodyczy – cukier może sprzyjać namnażaniu się bakterii, wydłużając czas powrotu do zdrowia;
  • smażonych i tłustych potraw – obciążają osłabiony infekcją organizm;
  • alkoholu, kawy oraz zimnych i słodzonych napojów.

Walcząc z przeziębieniem staraj się spożywać ciepłe i lekkostrawne posiłki – szczególnie polecane są dania gotowane na parze lub duszone. Jeśli borykasz się z brakiem apetytu, spróbuj jeść mniejsze porcje, ale częściej – najlepiej w regularnych odstępach.