Diety opracowano na podstawie:
- „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach” pod red. prof dr hab. med. J. Dzieniszewski, dr. med. Lucjan Szponar, prof. dr hab. med. Bruno Szczygieł, prof. dr hab. med. J. Socha. IŻŻ, 2001
- „Praktyczny podręcznik DIETETYKI” red. naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. IŻŻ, 2010
- „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” red. naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. IŻŻ, 2011
- „Dietoterapia” – Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2015
- „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” – Helena Ciborowska, Anna Rudnicka. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2016
- https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12357702/katalog/12862259#12862259
Instytut Żywności i Żywienia wychodząc naprzeciw aktualnym problemom zdrowotnym oraz coraz większemu zainteresowaniu prawidłowym odżywaniem, utworzył Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pod adresem: https://ncez.pl/.
Na powyższej stronie można znaleźć aktualną piramidę prawidłowego żywienia, porady, ciekawe artykuły, zalecenia dietetyczne w jednostkach chorobowych oraz przepisy, jak również skorzystać z darmowej konsultacji z dietetykiem on-line.
- DIETA BEZGLUTENOWA
- DIETA ELIMINACYJNA ALERGICZNA
- DIETA ŁATWOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO
- DIETA ŁATWOSTRAWNA
- DIETA PAPKOWATA
- DIETA UBOGOENERGETYCZNA
- DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW
- DIETA BOGATORESZTKOWA
- DIETA ŁATWOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU (TZW. DIETA WĄTROBOWA)
- DIETA O KONTROLOWANEJ ZAWARTOŚCI KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
- DIETA PODSTAWOWA
- DIETA WYSOKOBIAŁKOWA